Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, son yıllarda yapılan yatırımlarla özellikle çocuk hastalar için önemli bir tedavi merkezi haline geldi.
Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da 6 diş hekimi koltuğu, bir diş hekimi ve bir öğretim üyesi ile çalışmalarına başlayan kliniklerinin, bugün 29 koltuk, 4 öğretim üyesi ve 8 asistanla hizmet verdiğini bildirdi.
Çocuklara tedavi hizmeti vermenin yanı sıra çürük oluşumuna neden olabilecek faktörleri belirleyerek uygun koruyucu uygulamalarda da bulunduklarını anlatan Doğan, günde 250-300 hastanın tedavisini gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Doğan, bölgede çocuklar için kapsamlı ağız ve diş sağlığı hizmeti veren başka bir merkezin şu an mevcut olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de de genel anestezi altında tedaviye ihtiyacı olan çocukların gidebilecekleri bir merkez yok. Bu nedenle fakültemize ülkemizin her bölgesinden hasta geliyor. Çünkü genel anestezi hizmeti bir çocuk kliniğinin kendi başına yapabileceği bir hizmet değil. Bu konuda ameliyathane ortamı için tıp fakültesinin desteğine ihtiyaç duyulmakta. Kendi bünyemizde ameliyathanemiz bulunması nedeniyle her hafta 70-80 çocuğu genel anestezi altında tedavi edebiliyoruz. Bu, Türkiye geneline baktığımızda çok büyük bir sayı."
İstanbul'dan, Karadeniz'den, Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun bütün illerinden hatta Akdeniz Bölgesi'nden hastaları bulunduğunu belirten Doğan, şöyle konuştu:
"Bu yoğunluk nedeniyle bütün hastalara anında hizmet verme şansımız maalesef bulunmuyor. Bunu artırabilmek için sedasyon (Sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku hali) ünitesini devreye sokarak en azından genel anestezi hastalarının tedavilerini o ünitede yapmayı planlıyoruz."
Engelli çocuklara özel tedavi
Uyum problemi olan küçük çocukların ve klinik ortamında tedavisi yapılamayan engelli çocukların ağız ve diş tedavilerinin sedasyon ünitesinde yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Salih Doğan, şu bilgiyi verdi:
"Burada genellikle kısa süreli işlemler yapılıyor. Çok az sayıda çekim ya da basit dolgu gerektiği durumlarda, burada yapıyoruz. Çocukların bilinci açık oluyor ama tedavi sırasında yapılan uygulamaları hatırlamıyorlar. Bu sayede tedavi başarılı bir şekilde bitirilmiş oluyor."
Doğan, sedasyon ünitesinin Türkiye'de her klinikte, her diş hekimliği fakültesinde olmadığını ya da aktif olarak kullanılamadığını belirterek, "Bu ünitenin aktif ve düzenli olarak çalışabilmesi için çoğunlukla anestezi uzmanına ihtiyaç duyuluyor. Sedasyon, fakültemizin rutin işlemleri arasına çok kısa sürede girecek. Bu sayede birçok çocuğun tedavisi, genel anesteziye ihtiyaç olmadan yapılabilecek" diye konuştu.