FAKÜLTEMİZİN TARİHÇESİ

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 16 Ocak 2001 tarihinde 4617 sayılı yasayla kurulmuş ve 2004 yılında 7 öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisiyle geçici olarak tahsis edilen binada klinik hizmetlerini vermeye başlamıştır.

Doğdukları topraklara vefa borcunu ödemeyi kendilerine ilke edinen Kayserili saygıdeğer işadamı Mehmet Tatar ve eşi Hülya Tatar tarafından 2 blok olarak yaptırılan Diş Hekimliği Fakültesi, 2006 yılı sonunda eğitim-öğretim, araştırma ve klinik hizmetlerini yeni binasında sürdürmeye başlamıştır. Buna ilaveten; kısa bir süre içerisinde hızla büyüyen fakültemizde, ülkemizin diş hekimliği alanındaki ilk branş hastanesi olma özelliğini taşıyan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastanesi, Gülşah ve Mert Tatar kardeşler tarafından yaptırılarak Üniversitemize bağışlanmıştır. Hasta kabulüne 2010 yılında başlayan bu hastanemizin resmi açılışı ise 2011 yılında yapılmıştır. 1. sınıf yataklı tedavi hizmetlerinin verildiği ve ayda yaklaşık olarak 1900 hastanın genel ya da lokal anestezi altında ameliyat edildiği hastanemize Orta Anadolu başta olmak üzere yurdumuzun farklı bölgelerinden çok sayıda hasta kabul edilmektedir.

Yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazlar ile donatılan Radyoloji Servisimiz, Ülkemizdeki diğer diş hekimliği fakülteleri içerisinde tüm parametreler açısından 1. sıraya yerleşmiştir. Yüce Devletimizin desteği ile alımı yapılan ve sadece birkaç Diş Hekimliği Fakültesinde bulunan konik ışınlı dental tomografi cihazı 2011 yılı içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine girmiştir. Aynı yıl, Türk ve Alman Akreditasyon Kurumlarınca kapsamlı bir denetimden geçen Fakültemize, "Diş Hekimliği Lisans ve Doktora Eğitimi, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri ve Ağız-Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Hizmetleri" alanlarında, ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Belgesi verilmiştir. Bununla birlikte, 17 Ekim 2011 tarih ve 28087 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği" ile Fakültemizin yataklı bir tedavi kurumu olduğu tescillenmiştir.

2012 yılının ikinci yarısında ise Klinikler Binası hizmete açılmıştır. Bu binamızın -1. katında bulunan Preklinik Laboratuarı ile öğrencilerimize bilgi ve el becerilerini hızla geliştirme olanağı sunulmaktadır. Klinikler binasının zemin katında ise içerisinde 4 ameliyat odasının bulunduğu Periodontoloji kliniği yer almaktadır. Protetik Diş Tedavisi 1., Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti klinikleri 2., Ortodonti kliniği 3. ve Pedodonti kliniği ise 4. katlarda hastalara hizmet sunmaktadır.

Aynı yıl öğrenci kullanımına açılan 110 adet yapay hastanın yer aldığı simülasyon kliniğimiz, Türkiye’deki en büyük simülasyon klinikleri arasında yer almaktadır. Simülasyon Kliniğimiz, öğrencilerin önceden belirlenmiş senaryolara göre hazırlanmış yapay hastalar üzerinde el becerisi ve klinik yetkinlik kazanmaları için oluşturulmuştur. Öğrenciler, öğretim elemanlarının yapmış olduğu görsel çalışmaları, ünitelerinde bulunan LCD monitörler aracılığı ile canlı olarak izlemektedir.

Yine 2012 yılı içerisinde Diş Hekimliği alanında ülkemizin en kapsamlı araştırma laboratuarı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastanesine ilave olarak yapılan ek binada yer almıştır.

2014 yılında kaliteli ve güvenilir hizmet ilkesi ile fakültemiz bünyesinde dental laboratuar oluşturuldu. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hususları öncelikli olarak benimseyen laboratuarda, alanında deneyim sahibi teknisyenler hizmet sunmaktadır. Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalına bağlı olarak hizmet veren laboratuar, ülkemizde dışarıya bağlı kalmadan sabit, hareketli, iskelet protezler, ortodonti ve pedodontiye ait tüm apareylerin yapıldığı ilk ve tek kamu laboratuardır.

2017 yılında ise sterilizasyona ait tüm işlemleri, hizmet alımı ile değil kendi bünyesinde son teknoloji ürünü cihazlarla oluşturduğu Merkezi Sterilizasyon Ünitesini kurarak gerçekleştirmeye başlamıştır.

Fiziki gelişimini hızla sürdüren fakültemiz, bu başarılarının yanı sıra eğitim-öğretim ve bilimsel faaliyetlerde de aynı başarıyı göstermektedir. 2004 yılında toplam 11 kişilik kurucu akademik kadrosuyla göreve başlayan fakültemiz bünyesinde bugün 33 öğretim üyesi, 115 araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi olmak üzere toplam 148 kişiden oluşan genç ve dinamik bir akademik kadro mevcuttur. 11 öğretim elemanımız, Erasmus programı veya ikili anlasmalar ile yurt dışına gönderilmiştir. Bu programla akademisyenlerimiz eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir kısmını yurt dışında geçirme imkânı bulmuş ve ortak araştırma projeleri üretmişlerdir. Öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında da Fakültemiz her yıl zirvede yer almaktadır. Ulusal ve uluslararası toplantılarda pek çok bilimsel ödüle layık görülen Fakültemizin başarısı kamuoyunda büyük ilgi uyandırmış, yerel ve ulusal basının ilgisini çekmiştir.

2005-2006 eğitim-öğretim yılında 26 öğrenciyle eğitime başlayan fakültemizde 2018 yılına gelindiğinde 39’u yabancı uyruklu olmak üzere toplam 547 öğrenci bulunmaktadır ve fakültemiz 9. mezunlarını verecek olmanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşamaktadır. Kuruluşundan bu yana ise toplamda 461 mezun vermiştir. Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, yüreği vatan sevgisiyle dolu, evrensel ve etik değerlere uyan, uluslararası düzeyde temel tıp ve diş hekimliği bilgilerine sahip üstün nitelikli diş hekimleri yetiştirmektedir. Bilime ve onun aydınlık yoluna inanan akademisyenlerimiz, ağız ve diş sağlığı ile ilgili her türlü hizmeti teknolojinin son imkânlarını kullanarak vermektedirler. Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bütün kadrosuyla Kayseri’ye Erciyes’in yanında başka bir zirve kazandırmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.