BASINDA FAKÜLTEMİZ

Kırık Çene Kemiğine "Bor"lu Tedavi

Nükleer uygulamalardan savunma sektörüne kadar birçok alanda kullanılan bor madeni, diş ve çene tedavilerinde de yeni bir umut oldu.

Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan arıştırmalarda önemli sonuçlara ulaşıldı. Konuya ilişkin bilgi veren Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Ortodonti Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tancan Uysal, yaptıkları çalışmaların sonunda diş tedavisinde önemli gelişmeler sağladıklarını söyledi.

"Tedavi Süresini Kısaltıyor

Uysal, yapılan projenin tıp alanında diğer dallarda da örnek olabileceğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Diş dizilişindeki anormalliklerin ve çapraz dizili dişlerin düzeltilmesi için hastalarımızın üst çenelerini çok fazla sıklıkla genişletiyoruz. Üst çeneyi genişlettiğimiz zaman da damağın orta kısmında kemiğin kırılması sonucu bir boşluk oluşuyor. Vidalarla desteklediğimiz bu boşluğun yeniden kemikle dolmasını bekliyoruz. Boşluk olan bölgede, genelde 6 ila 8 aylık bu sürede yeni kemik ancak oluşuyor. Bizim bu süreyi kısaltıp, kemik oluşumunu nasıl hızlandırabiliriz düşüncesiyle bor madeni kullanılan bir çalışma gerçekleştirdik."

Tavşanlar Kullanıldı

Yaptıkları bilimsel çalışmada tavşanları kullandıklarını anlatan Uysal, şöyle devam etti:

"Tavşanların üst çenesini genişlettik. Daha sonra tavşanlara yemlerinde bor ilave edilince kemik oluşumunu ekstra olarak 3 kat daha hızlı oluştuğunu tespit ettik. Daha hızlı ve kaliteli bir kemik oluşumu bu sayede sağlanabildiğini ortaya koyduk."

Tavşanlar üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar aldıklarını ancak yapılacak bir kaç deneyin daha olduğunu ifade eden Uysal, "Başarılı bir çalışma oldu. Kemik 8 ay yerine 2 ayda gelişip kaynadı. Bu çalışmamızı daha da ilerleterek maymun ve köpeklerde de deneyerek daha sonra insanlarda deneyebileceğiz" diye konuştu.

TÜBİTAK da Destekliyor

Yapılacak diğer deneylerde de olumlu sonuçlar alınırsa bor madeninin artık, diş tedavileri sırasında uygulanarak daha kaliteli ve daha çabuk tedavi sağlanacağını ifade eden Uysal, çalışmalarının TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini, Avrupa Ortodonti Derneği’nin verdiği yılın en iyi 2. araştırması ödülüne de layık görüldüğünü kaydetti.

"Diğer Alanlarda da Kullanılabilir"

Uysal, "Bor madeninin kemiklerin kaynama ve iyileşme süresini çabuklaştırması, bizim dışımızda diğer tıp alanlarında, örneğin ortopedide de kullanılabilir. Bor zaten mineral olarak bazı yiyeceklerimizin içerisinde var. Önemli olan kullanımda doz ayarının iyi tespit edilmesi" diye konuştu.