SIKÇA SORULAN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Ne zaman bir çene cerrahına görünmeliyim?

Gömülü dişler, başarısız bir kök-kanal tedavisi, TME problemleri, ağız içinde kist ve tümör benzeri lezyonlara dair bulgular olduğunda diş hekiminiz sizi bir maksillofasiyal cerraha yönlendirecektir. Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı sizde bulunduğunda maksillofasiyal cerraha başvurabilirsiniz:

Çene-yüz bölgesinde görülen;

- Şiddetli veya kronik ağrı
- Fonksiyon kaybı
- Yaralanma
- Deformite veya travma
- Enfeksiyonlar

2. İmplant nedir?

Dental implant, titanyumdan yapılmış vida şeklinde küçük bir tutucudur. Çekilmiş bir diş kökünün yerini alacak şekilde çene kemiğinin içerisine yerleştirilir. İyileşme süreci sonunda mekanik tutunma sağlandıktan sonra yerleştirilen implant, doğal diş görevi görür. Bu yeni diş doğal dişiniz gibi görünür ve doğal dişiniz hissini verir.

3. Dental implant tedavisi sizin için uygun mu?

Yaralanma, çürüme veya kırılmadan dolayı dişlerinizi kaybettiyseniz ve şiddetli sistemik hastalıklarınız (diabet, osteopöröz, kan hastalıkları vb.) yoksa muhtemelen implant tedavisi sizin için uygundur. Bununla birlikte, implant yerleştirilecek çene bölgelerinde yeterli kemiğine sahip olmanız gerekmektedir. Doktorunuz, implantın sizin için doğru bir tedavi seçeneği olup olmadığına klinik ve radyolojik incelemelerden sonra karar verecektir.

4. Gömülü dişler çekilmeli midir?

Gömülü dişler şu durumlarda çekilmelidir:

- İlgili dişten kaynaklı apselerde
- Kist veya tümörle beraber olduğunda
- Ağrı varsa
- Çeneyi zayıflatıp kırık oluşturma riski varsa
- Komşu dişte çürük oluşturma riski varsa

5. Diş çekimi sonrası ne gibi önlemler alınmalıdır?

- Çekim bölgesine konulan tampon en az 30 dakika yerinde tutulmalıdır
- En az iki saat bir şey yenmemeli ve içilmemelidir
- Çekim yapılan çene bölgesi ile 24 saat çiğneme yapılmamalıdır
- 24 saat sigara içilmemelidir
- Ağız su ile çalkalanmamalıdır
- Çekim yeri emilip tükürülmemelidir
- Dil ve el ile çekim bölgesine dokunulmamalıdır
- 24 saat alkol kullanılmamalıdır
- Ağrı olursa aspirin harici bir ağrı kesici kullanılmalıdır

6. Gömülü dişler çekildikten sonra iyileşme süresi ne kadardır?

Genellikle 3-7 gün içinde iyileşir.

7. Alveolit nedir?

Diş çekiminden sonra kemikte meydana gelen inflamasyondur. Şiddetli ağrı söz konusudur ve ağrı kesicilerle hafiflemez.bu durumla karşılaşmamak için operasyon sonrası önerilerine mutlaka uyunuz. böyle bir durumla karşılaştığınızda lütfen en kısa zamanda kliniğimize geliniz.

8. Ortognatik cerrahi nedir?

Çeneler arasında uyumsuzluk olduğunda ve/veya dişlerin kapanışı ortodontik olarak düzeltilemediğinde ortognatik cerrahi uygulanır. Lütfen Hasta Bilgilendirme bölümünde Ortognatik Cerrahi başlığını inceleyiniz.

9. Operasyonlar hangi tip anestezi yöntemleriyle uygulanmaktadır?

Sizin tercihinize bağlı olarak çeşitli anestezi tipleri uygulanabilir. Bunlardan birincisi lokal anestezidir, ilgili bölgeyi uyuşturur. İkincisi sedasyondur, kısmen bilinçli olursunuz. Üçüncüsü, genel anestezidir, bilinciniz geçici bir süre için tamamen kaybolur ve operasyonu hatırlamazsınız.

10. Operasyon günü yiyip içebilir miyim?

Sedasyon veya genel anesteziyi tercih ediyorsanız uygulama öncesi 8 saat bir şey yiyip içmemelisiniz. Herhangi bir şey yemiş ya da içmişseniz işleminiz iptal edilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilecek işlemlerde karnınız tok geliniz.

11. Operasyondan sonra araba kullanabilir miyim?

Sedasyon ve genel anestezi ile yapılan işlemlerden sonra bir yetişkinin size refakat etmesi istenecektir. Ancak, lokal anesteziden sonra araba kullanmanızda bir sakınca yoktur.

12. Çene ekleminde ağrı ve ses oluşmasının sebepleri nelerdir?

Temporomandibuler eklem (TME) veya komşu yapılardaki değişiklikler ve bazı sistemik hastalıklar TME problemlerine yol açabilir. Bazen çiğneme kaslarıyla ilgili bozukluklar da ağrı ve fonksiyon kaybına neden olabilir.

13. Çene-yüz bozukluklarının düzeltilmesinde cerrahi işlem ne zaman tercih edilir?

Çene-yüz bozukluklarının düzeltilmesinde cerrahi müdahale, genellikle büyüme ve gelişimin tamamlanmasından sonra uygulanmaktadır. Ancak fonksiyonların aşırı derecede bozuk olduğu veya ileri deformitelerin önlenmesi gereken bazı durumlarda daha erken yaşlarda tedavi edilebilir.

14. Dudak-damak yarıkları ne zaman tedavi edilmelidir?

Dudak yarıklarında bebek 10 haftalıkken durumu uygunsa operasyon gerçekleştirilebilir. Damak yarıklarında ise sadece yumuşak damak etkilenmişse 18 aydan önce operasyon yapılabilir. Sert damağı içine alıyorsa 18-24. aylarda cerrahi işlem yapılabilir.

15. Kök ucunda iltihap olan dişler kurtarılabilir mi?

Kesici dişler, nadir durumlarda küçük azı dişlerinin kök ucundaki iltihabi oluşumlar, kökün 1/3 uç kısmı ile beraber çıkartılabilir. Böylece hastanın dişi çekilmeden bırakılabilir.

16. Kronik sistemik bir hastalığım var. Dental tedaviler öncesi nasıl bir yol izlemeliyim?

Öncelikle kliniğimize gelmeniz, klinik muayenenizin yapılması, gerektiği takdirde diğer branş doktorları ile konsültasyon yapılması gerekmektedir.

17. Apse nedir ve nasıl tedavi edilir?

Apse, klinik olarak ağrılı bir şişliktir. Akut apsenin, merkezi sert ve ağrılı olup çevresinde ödem vardır. İlgili bölgede ısı artışı söz konusudur. Apse eğer olgunlaşmış ise parmakla kontrol edildiğinde sıvı ile dolu olduğu hissedilir. Kronik apseler akut olanlara göre daha yavaş gelişir ve genellikle ödem görülmez. Şişlik daha sert ve ağrı daha azdır. Antibiyotik tedavisi altında cerrahi olarak etken dişin çekimi ve apsenin direne edilmesi gerekmektedir.

18. Apseli diş çekilir mi?

Antibiyotik tedavisi altında mümkün olan en kısa zamanda apseli diş çekilmelidir.

19. Çene kırıkları nasıl tedavi edilir?

Çene kırıkları iki türlü tedavi edilebilir:

1- Cerrahi olmayan yöntem: Alt ve üst çene teller ve lastikler ile karşılıklı getirilip tespit edilir.

2- Cerrahi yöntem: Kırık hattının iki tarafındaki sağlam kemik plak ve vidalar yardımıyla birbirine tutturulur.

20. Diş çekimi sonrası maksiller sinüs açılırsa ne yapılmalı?

Bu açıklık en kısa sürede kapatılmalıdır. İyi kapatılmamış veya gözden kaçan açıklıklarda, hastanın yediği ve içtiği gıdalar burnundan gelebilir, sigara içmede zorluk vardır ve yanak şişirilemez. Bu tür şikâyeti olan hastalar derhal çene cerrahisi kliniğine başvurmalıdır.

21. Trigeminal nevralji nasıl bir hastalıktır?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Trigeminus adlı sinirin üç dalından birini ya da hepsini etkileyen ve o dalların dağıldığı yüz bölgesinde şiddetli ağrılara neden olan bir durumdur. Hastalıktan etkilenen yüz bölgesine dokunmak, tıraş olmak, konuşmak, hatta bazen yemek yemek ağrı nöbetlerini başlatabilir. Ağrı şimşek çakar tarzda ani başlar ve ani olarak kesilir. İlaç, enjeksiyon veya cerrahi tedavi uygulanabilir.

22. Kayseri dışında ikamet etmekteyim. Kliniğinizde tedavi olmak için ne yapmam gerekir?

Kimliğiniz ile Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz A.B.D.'na başvurmanız ve ilk muayenenizin yapıldıktan sonra kliniğimize sevkedilmeniz gerekmektedir.