1. Diş Filmi Çektirmemizin Amacı Nedir?
Dişleri barındıran ve gözle görülmeyen kemik içi yapıların durumunun izlenmesi, var olan diş/dişeti rahatsızlıklarının kök ve kemik ile olan ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla diş filmi çektirilir. Bu da başlangıçta olan ya da dışarıdan gözle görülemeyen rahatsızlıkların teşhis edilip erken tedavisine olanak sağlar. Ağız içerisindeki diş yapısı bozuklukları, herhangi bir iltihap varsa hangi dişten kaynaklandığı, diş köklerinde mevcut olan kırıklıklar, tümör ve kistler için röntgen çekmek en kesin sonucu verir.
2. Diş Röntgen Filmi Çektirmenin Işın Alma Yönünden Bir Sakıncası Var mıdır?
Modern diş radyolojisi cihaz ve metotları ile çekilen diş röntgeninden alınan doz minimal düzeydedir. Tek bir diş röntgen filminden alınan ışın dozu, güneş ışığına maruz kalındığında alınan radyasyondan bile daha azdır. Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aksine teşhis açısından röntgenden elde edilen fayda çok daha fazladır.
3. Hamilelik Döneminde Diş Filmi Çektirebilir miyim?
Gerekmedikçe hamileler diş sorunları için röntgen çektirmekten kaçınılmalıdır. Eğer gerekliyse kurşun önlük giyilerek çekilmelidir.
4. Var Olan Eski Röntgen Filmlerini Saklamam Gerekir mi?
Eğer elinizde bulunan röntgen filmleri teknik olarak sorunlu ya da şimdiki durumunuzu yansıtmayacak kadar eski ise muayene sırasında kullanılması uygun değildir. 6 aydan daha eski röntgen filmlerinin yerine yenisi çekilmelidir. Fakat eski röntgen filmlerinin muayene sırasında yanınızda bulundurulması şimdiki durumla eski durumun kıyaslanması açısından faydalıdır. Bu nedenle eski röntgen filmleri atılmamalı muayeneye gelirken getirilmelidir.
5. Dental Tomografi Nedir? Niçin Tercih edilmektedir? Işın Alma Açısından Bir Sakıncası Var mıdır?
Dental tomografi x-ışını kullanılarak incelenmek istenilen bölgenin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Tomografi görüntüsü ile normal röntgen filmlerinde görülmeyen kemik ve yumuşak doku detayları görülebilmektedir. Dental tomografi cihazı ile 3 plandan çok sayıda kesit alınır. Daha sonra bu kesitler ileri düzey yazılımlar yolu ile yeniden dilimlenip yapılandırılarak hedeflenen bölgenin istenilen açıdan ve her yönden görüntülenebilmesi sağlanır.
Diğer dental görüntüleme yöntemleri ile görüntülenemeyen alanları görüntülemektedir. Tıpta kullanılan tomografi cihazlarına göre %90’a varan oranda daha az radyasyon ile görüntüleme gerçekleşmektedir. X-ışınları yalnızca hedeflenen bölgeye gönderildiğinden, tiroid bezi ve katarakt gibi hassas organlar radyasyondan korunur. Görüntü kalitesi çok yüksektir. Yüksek teşhis detayı ve ölçüm doğruluğu veren bu kesitler her türlü tedavide bir yol gösterici olmaktadır. Ayrıca kafatasının hacimsel görüntüsü oluşturularak kemik yapısı da incelenebilmektedir.
6. Ne Sıklıkta Dişlerimi Muayene Ettirmem Gerekir?
Düzenli şekilde fırçalanan dişlerin ağrımaması, problem olmadığı anlamına gelmiyor. En az altı ayda bir ayrıntılı bir diş kontrolünün yapılması gerekiyor.
7. Ağzımda Meydana Gelen Kanama, Koku, Uyuşma, Yanma Gibi Değişiklikler Vücudumdaki Hastalıkların Belirtisi Olabilir mi?
Evet, olabilir. Bu nedenle, yakınmalarınızın ağız ve diş kaynaklı mı, yoksa vücudunuzdaki düzensizlikler nedeniyle mi oluştuğunu belirlemek üzere mutlaka diş hekiminize başvurmanız gereklidir.