Çocuğumu ilk kez ne zaman diş hekimine getirmeliyim?
Çocuğunuz 6. ayını doldurduğunda diş hekimiyle tanışmalıdır. Bebeğinizin ilk dişlerinin nasıl ve ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği konusunda hekiminizden bilgi almanız faydalı olacaktır. Ayrıca, çocuğunuzun çürük risk düzeyine göre 3 veya 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek, muayene ve gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.
Çocuğumu ilk tedavi randevusuna nasıl hazırlarım?
Randevudan önce diş hekiminizle görüşmeli ve çocuğunuza uygulayacağı tedaviler hakkında bilgi almalısınız. Böylece evde çocuğunuzu, diş hekiminin yapacağı uygulamalar açısından bilgilendirebilirsiniz ve çocuğunuzu yaşayacağı duruma bir nebze hazırlamış olursunuz. Çocuğunuzun randevuda gösterdiği reaksiyona göre tedavi planlaması yapılır. Çok küçük çocuklar ilk randevudan telaşlı olabilir ve koltuğa oturmayabilir. Çocuğunuzla konuşarak beklentilerini öğrenin ve karşılaşacağı ortam ile ilgili anlayacağı şekilde bilgilendirme yapın.
Evde çoğumun ağız sağlığı ile ilgili neler yapabilirim?
Çocuğunuz kendi ağız temizliğini sağlayabilene kadar aileler onlara eşlik etmelidir. Çocuğunuz doğduğu günden itibaren evde gerçekleştirilen koruyucu uygulamalar önem arz eder. dişleri sürmeden önce bile bir tülbent yardımı ile her yemekten sonra dişetlerini temizleyin. Dişleri çıktığında da küçük ve yumuşak bir fırçayla dişlerini fırçalayın. Biberon çürüğü olarak adlandırılan yaygın ve agresif çürüklerden bebeğinizi korumak istiyorsanız, bir yaşından sonra biberonu ve gece emzirmeyi kesin. Özellikle, geceleri mutlaka dişlerini fırçalamaları üzerinde önemle durun. Çocuğun diş fırçalamayı öğrenmesi ve alışkanlık kazanmasının en iyi yolu, siz velilerin onlara örnek olmasıdır. Bu yüzden sizler de düzenli diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya özen gösterin ve siz dişlerinizi fırçalarken çocuğunuzun sizi izlemesine de izin verin.
Çocuğumun dişi kırılırsa ne yapmamız gerekir?
Diş bir bütün olarak tamamen yerinden çıktıysa, dişin köküne dokunulmadan hemen paket süte konulmalıdır ve hiç vakit kaybetmeden en yakın diş hekimine gidilmelidir. Eğer diş tamamen çıkmamış fakat kırılmışsa, kırık parçayı bulabilirseniz parçayı paket süte koyup yine acilen diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.
Yapılan amalgam dolgular çocuğumun genel sağlığına zarar verir mi?
Amalgam dolguların içinde çok az miktarda cıva bulunmaktadır. Bu dozdaki cıva, genel sağlığa zarar verici bir etki göstermez. Zaten aynı miktarda cıvayı hepimiz bazı besin ürünleriyle de almaktayız.Ayrıca kliniğimizde kompozit (beyaz) dolgular da kullanılmaktadır.
Hekim seçme hakkım var mı?
Burası eğitim ve araştırma hastanesi olduğu için hekim seçme hakkınız bulunmamaktadır (ücretli tedavi yaptıracak özel hastalar dışında).