BASINDA FAKÜLTEMİZ

Ekonomik Sıkıntı Diş Çektirtiyor

Prof. Dr. Alper Alkan: "Vatandaş, ekonomik sıkıntı nedeniyle diş çekimi gibi ucuz ve günü kurtaracak tedavileri tercih ediyor."

Ekonomik sıkıntıların toplumun ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilediğini bildirdi.

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, ekonomik durgunlukla toplumun ağız ve diş sağlığının bağlantılı olduğunu, gittikçe bozulan mali dengeler karşısında halkın dişlerini tedavi ettirecek ekonomik ya da moral gücünün kalmadığını ileri sürdü.

Alkan, "Vatandaş, bu nedenle diş çekimi gibi ucuz ve günü kurtaracak tedavileri tercih ediyor. Ancak bu tercih, ilerleyen dönemde hastada daha karmaşık ve masraflı olabilen tedavilerin yapılmasını zorunlu kılabilir. Dişlerinin tamamını veya büyük kısmını bu nedenle erken yaşlarda çektiren bir bireyin çene kemiğindeki erime, ileride klasik bir diş protezi dahi yapmaya engel teşkil edebilir." diye konuştu.

"Diş İmplantı Oldukça Pahalı Bir Seçenek"

Kaybedilen diş veya dişlerin yerine yerleştirilen, halk arasında "vidalama" olarak bilinen diş implantlarının oldukça pahalı bir tedavi seçeneği olduğunu bildiren Alkan, diş hekimliği tarihinin en önemli buluşu olan diş implantlarının yüksek maliyetleri nedeniyle devlet tarafından ödenmediğini, bu nedenle sadece gelir düzeyi yüksek kişilerce yaptırıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Alkan, Erciyes Üniversitesi bünyesinde yüksek teknolojiye ve yetişmiş insan gücüne sahip merkezlerin kurulmasını sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

Alkan, "Üniversitemizde yakın zamanda kurulacak biyoteknoloji ve klinik mühendisliği merkezlerinin açılmasıyla, diş implantı ve benzeri diş malzemelerinin ileri teknolojiyle üretilmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Toplumun ve devletimizin bizlerden beklentisi budur. Halkımızın hak ettiği çağdaş diş tedavi hizmetleri lüks değil bir ihtiyaçtır." dedi.